Monday, June 11, 2012

Kisah Kegemilangan Pulau Hashima

Selepas pulau ini ditemui, ia telah diambil alih oleh syarikat Mitsubishi Corporation untuk mengubah pulau ini menjadi pulau yang maju.Pulau yang begitu kaya dengan sumber arang batu nie menjadi gemilang pada tahun  1959 dengan pembinaan bangunan serta kemudahan awam yang lengkap.Siapa sangka pada tahun 50-an sudah berkembangnya bangunan-bangunan tinggi disini.Ruang yang sempit memaksa pembinaan bangunan tinggi dilaku kan.Selain kemudahan rumah untuk pekerja,turut dibina disini bangunan perubatan, restoran, bar dan teater.Ini menjadikan pulau Hashima mengandungi penduduk paling padat didunia dengan 5259 penduduk atau boleh diterjemahkan 835 orang disetiap keluasan kurang daripada 1 kilometer persegi.

Selepas berakhirnya perang dunia kedua, kemajuan pulau nie bertambah dengan kemudahan kabel, radio dan dewan pawagam moden.Selain tue,pulau yang tak pernah wujudnya tumbuh-tumbuhan nie akhirnya berubah dengan wujudnya penanaman taman-taman di atas bumbung bangunan.Tapi zaman kegemilangan  pulau nie tak panjang.

Pada tahun 1974, penggunaan arang baru mengurang dengan wujudnya sumber tenaga utama dari minyak.Pemimpin-pemimpin Mitsubishi mengambil keputusan untuk menutup lombong di pulau nie.Satu tahun kemudian, penghuni pulau ini mula meninggalkan pulau nie dan menjadikan pulau nie pulau berhantu yang suatu masa dahulu merupakan pulau yg penuh kegemilangan.


12 Comments
Comments

12 comments:

  1. Silap hari bulan, tempat nie boleh jadi base lanun...

    ReplyDelete
  2. style.
    ade x gambar time maju dulu?

    ReplyDelete
  3. Salam...

    Actually kami dah dengar pulau Hashima ni...Mmg seram kalau tengok dari dalam....Hebat juga le teknologi diorg ni sampai ada pulau kat tgh-tgh laut mcm ni kan...Boleh buat hitel budget ni...:-)

    BTW, kami singgah & dan dahpun follow...Jangan lupa singgah & follow blog kami lepas ni nanti ye...TQ :-)

    www.mylovely-cats.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti syok kan gi tengok dari dekat tempat tu....saya pun dah melawat blog tuan.menarik...jarang ada blog pasal binatang nie

      Delete
  4. lol...cantik pulau tu...
    ehem, bro exchange link bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok jer,....saya dah masukkan blog tuan dalam list dalam blog saya....sama2 kita bantu bloger erk.tq

      Delete
  5. boleh jadikan set lakonan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...