Friday, June 22, 2012

Tutorial Menukar Warna Pada Gambar

Tutorial kali nie kita cuba tukar warna asal pada gambar kita kepada warna lain yang kita suka dalam adobe photoshop.Tak  kisah laa adobe photoshop apa yang korang ada, caranya tetap sama jer. Ada 2 cara yang selalu aku guna untuk menukar warna.Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan.Jom kita tengok kedua-dua cara nie.

Ok...cara pertama aku nak ajar korang tukar kan warna keta tu ke warna kuning macam kat gam bar kat atas tu.
Pertama sekali korang kena bukak gambar apa yang korang nak tukarkan gambar tu. Klik File dan klik open.
Bila dah bukak gambar yang korang nak tu, ikut langkah satu seperti dalam gambar tu ( klik kat new layer tu). Pastu Klik plak kat nombor 2 tu untuk tukar normal ker color.
 Tukar color seperti gambar kat atas nie
 Lepas tu korang klik brush seperti dalam anak panah kat atas nie
Kemudian korang boleh color mengikut color apa yang korang nak.
 Lepas dah color korang kena bersihkan color berlebihan tu.Tekan eraser seperti kat anak panah di atas.
 Kemudian siap laaa cara satu..korang save dulu ehh.
Gambar yg telah di save kan.

Ok...korang nak tau tak apa kekurangan cara satu ni?Kekurangan dia agak rumit pada bahagian memadam lebihan pada warna tu.Korang kena teliti.Kelebihan dia plak, warna yang berubah hanya pada objek yang kita nak ubah warna jer.

Jom kita blaja cara kedua plak untuk tukar warna.Seperti biasa korang kena bukak gambar yang korang nak tukarkan color tue.
 Cara kedua nie mudah jer,korang just tekan CTRL + U. kemudian kotak macam kat atas nie akan kluar.Lepas kotak tu keluar korang just ejas jer yang kat atas tu jer macam dalam gambar tu.Ejas laa warna apa yang korang nak.
Nak warna merah ker...
Nak warna biru ker..

Cara kedua pun dah setel...Cara kedua nie aku kurang sangat nak guna sebab kekurangan dia, dia bukan jer menukar objek yang kita nak tapi turut tukar persekitaran yang lain.Korang cuba tengok gambar keta biru kat atas nie,dengan rumput pun dia tukar gak kan? Kelebihan cara kedua nie plak,dia cepat nak buat jer..

Oklaaa dah setel pun tutorial kali nie.....Korang cuba dulu ehh.Kalau ada masalah bgtau jer...


10 Comments
Comments

10 comments:

  1. Dah buat ok gak tutorial ni tapi ada tak cara nak fokus kan satu objek je terang and yg lain tepi2 semua kabur2 jer ada cara tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok.....tq.nanti saya buat satu tutorial untuk anda.

      Delete
  2. Salam, boleh add saya di gmail? saya dah try tukar kereta warna putih tapi still tak jadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah add.........cik gunakan cara yg mna yer?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...