Latar Belakang Seni Admin

Untuk permulaan baik saya kenalkan diri dulu lah yer..Saya Noorsaifulizan bin Shaari,tapi panggil jer saiful.Nak tau kenapa wujudkan blog nie?Ok,blog nie sebenarnya diwujudkan untuk kongsi hasil kreatif tapi dalam dok mencari idea terjumpa plak banyak artikel yang mengandungi gambar-gambar kreatif,so terpikir plak nak kongsi dalam blog nie.Terhasillah blog conteng2kreatif

Berbalik kepada tajuk utama lah yer,saya mula meminati bidang seni sejak berumur 7 tahun lagi.Bidang seni yang saya maksudkan nie adalah seni lukis tau.Bakat tue mula dikesan bila cikgu suruh tiru apa yang dilukis kat papan hitam.So bila dah abis melukis,tengok member-member 1 kelas semua lukis tak jadi dan diorang dok puji-puji plak lukisan saya.hehehehehe.......lagi bertambah minat ler bila orang puji ni.Tapi time ni just pandai meniru jer,tak pandai lagi nak merekabentuk sendiri sesuatu benda tu.Bila dah berumur 11 tahun saya mula terdedah dengan komik dan bila tengok abg saya melukis watak komik mula lah rasa tercabar nak jugak melukis lebih baik dari yang dilukis oleh abg saya.Dari sini saya dah pandai melukis rupa paras lelaki dah badan lelaki.Bagi pandangan saya lah melukis lelaki lagi senang dari melukis perempuan.Betul tak?

Tadi dah boleh lukis watak lelaki kan,3 tahun lepas tu baru tahu melukis perempuan tau.Lama kan?Minat untuk mula melukis pompuan nie adalah dari komik Kartini hasil karya Tembakau.Sayangnya xdapat nak kongsi hasil-hasil karya dulu-dulu.Kenapa la tak terpikir nak simpan.Takpe la.....benda dah lepas.

Setelah boleh melukis,kemudian saya maju setapak lagi dengan belajar mewarna dengan menggunakan kaler air.Lupa plak nak bagitau,sepanjang melukis dari kecil lagi saya tiada guru yang betul-betul mahir dalam lukisan,kebanyakan kebolehan diasah oleh usaha sendiri.Begitu jugak la dengan mewarna,pada umur 17 tahun baru saya betul-betul memahami bagaimana nak mewarna menggunakan kaler air.Kaler air ni masalah utama nye bila terlebih air akan kembangkan kertas dan hasil akan jadi tak cantik.Untuk hasilkan warna yang elok kenalah lapik sebelum kaler utama digunakan.Tak paham kan.......Saya pun tak tahu macam mana nak terangkan.Nak mengarang nie pun merangkak lagi.Contoh yang boleh saya tunjuk dari hasil karya saya dengan mewarna kat bawah ni.
Lukisan ni dihasilkan bila dah mula kerja.Lama tu kan?

Selain melukis dan mewarna dengan cara lama,pada tahun 2010 lalu aku cuba pula melukis menggunakan drawing tablet.Walau pun hakikatnya aku langsung tak pernah belajar menggunakan adobe photoshop tapi aku beli jugak laa drawing tablet tu.kebetulan plak waktu tu house mate aku adalah arkitek,so boleh menuntut ilmu skit dengan dia.
Nie lah drawing tablet,kalau di sebelah utara korang hanya boleh cari kat Penang jer.Kat Perlis dangan Kedah aku dah cari tapi menghampakan.

 Ni lukisan pertama aku menggunakan drawing tablet.Member aku mati-mati tak caya aku yang lukis sebab dia ingat aku beli drawing tablet nie pun saja-saja jer.
 Nie plak lukisan ke-2
 Gabungan gambar dan lukisan yang tak siap.
Nie pun hasil yang tak siap.

Kat bawah ni plak ada dua proses lukisan dihasilkan dengan menggunakan drawing tablet.
Nie gambar budak, ada lagi kat bawah nie.
dan yang nie.
Walaupun masih kurang menjadi lukisan aku,Insya'Allah usaha tetap diteruskan untuk memajukan lagi lukisan.


Selain melukis,saya juga berminta dalam bidang mengedit gambar,merekabentuk logo syarikat, merekabentuk kulit buku, merekabentuk kad perniagaan, merekabentuk kad kahwen.

- Kad Kahwin
Kad Kahwin bertemakan buku sekolah
Kad Kahwin bertemakan Facebook
Yang nie plak bukan aku yang hasilkan tau.masa mula keja part time sebagai designer dulu diorang tugaskan aku sambungkan keja orang lain.kulit yang kat atas ni org lain yang hasilkan,yang aku hasilkan kt bawah nie ha.

- Kad Perniagaan

Kat bawah ni plak kad perniagaan yang aku hasilkan waktu keja dulu.Ok tak?


- Kulit Buku
Nie kulit kertas kerja untuk persatuan belia piranha
Nie plak Kulit laporan kemajuan projek yang aku handle dulu.Projek pemindahan teknologi hacheri dari Pulau Bali ke Pulau Langkawi.
 Nie plak kulit untuk rekabentuk bangunan yang dicadangkan untuk dibangunkan di Sungai Menghulu.Aku ditugaskan untuk merekabentuk bangunan dengan gambaran 3D.
 Profail syarikat 
Profail syarikat

- Iklan
Kat bawah nie hasil design iklan.

- Design Baju
Kat bawah ni plak design baju yang aku hasilkan.

30 Comments
Comments

30 comments:

  1. Replies
    1. biasa jer laaa....xcukup sempurna lagi la tu..kekadang lukis selalu xabis.

      Delete
    2. syukur gak laa ada bakat nie...huhuhuhu

      Delete
    3. huhuhu nnt boleh lah lukis aya pulak.. huhuhu

      Delete
    4. bleh jer...tp ambik masa skit xkisah kan.

      Delete
  2. menarik design yg ko buat...minat jgn disia-siakan...insyaAllah berjaya

    ReplyDelete
  3. peluang nak tonjolkan bakat tu pyh la tuan sebab saya ambik civil engineering

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya macam tu la, major bidang lain, bakat kat bidang lain.. hahaha

      Delete
    2. ermm...btul tu.peluang pelajaran untuk dpt yg kita minat tu susah...

      Delete
  4. salam, saye nak offer job saya memerlukan seorg creative desingner, buat desinge untuk brocers n benner, jike berminat call me.0132856259 urgent, TQ

    ReplyDelete
  5. tahniah, menarik & berbakat..

    dicadangkan join giatmara-grafik(kursus 6bln/gratis/dpt elaun rm200/bln)!

    mgkin bole mengembangkn bakat/ menonjolkn kreatvt..

    hehe..

    cepat kalu berminat sbb 19dis, 2012 ni kursus nk bmula di giatmara kotaraja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bukan xberminat untuk blaja lagi tp semua tu perlukan kos.....
      sebulan terpaksa membyr kereta,umah sewa....rm200 tu xcukup.
      dari dulu lagi berminat ut blaja lagi tapi terpaksa belajar sendiri melalui panduan internet...tu jer pilihan yg ada.

      Delete
  6. Salam keindahan Hari jumaat....Ya Rabbie...lukisan semua cantik...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,, saya ada minat yang sama dan kawan2 serta guru ada cakap saya ni berbakat,, tapi masalah saya sekarang saya tak tahu macam mana nak tajamkan serta kembangkan bakat yang saya ada ... :(

    ReplyDelete
  8. assalammualaikum..nampaknya kita mempunyai minat yang sama. bolehlah layari blog saya iaitu http://unforgettableart.blogspot.com...sekadar untuk berkongsi dan bertukar-tukar pendapat. selamat maju jaya...terima kasih.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. jika tidak keberatan admin tolong berikan nomor hp atau email. tolong hubungi saya no hp: 081248335283 atau email. ysambom@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Email saya conteng2kreatif@gmail.com..whatsup sy.0175565676

      Delete
  11. CALL/WATSAPP SAYA UTK BUAT KULIT BUKU..0193291967

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...