Saturday, September 15, 2012

Pembinaan Empangan Hoover

Empangan Hoover yang terletak di Black Cayon ini telah dibina pada tahun 1930 dan merupakan pembinaan  yang terbesar seumpamanya pada ketika itu.Walaupun lokasinya jauh dari bandar dan melibatkan kerja yang rumit tapi ia berjaya disiapkan dalam tempoh kurang daripada 5 tahun iaitu 2 tahun awal daripada jadual.

Empangan ini dinamakan sempena nama Presiden Amerika ke-31, Herbert Hoover yang memainkan peranan penting dalam membawa negeri-negeri berdekatan perjanjian mengenai peruntukan air. Empangan Hoover merupakan empangan konkrit yang tertinggi di Hemisfera Barat yang berdiri lebih daripada 725 kaki  diatas sungai Colorado. Dengan 17 penjana, ia mampu untuk menghasilkan 4 billion kilowatt elektrik setahun dan ia juga merupakan salah satu kemudahan kuasa hidroelektrik terbesar di negara ini.Operasi dan penyelenggaraan empangan ini juga semata-mata disokong oleh pendapatan hasil jualan kuasa.

Tue ler serba sedikit maklumat tentang empangan nie,sekarang kita tengok plak macam mana pembinaan empangan nie dilakukan pada tahun 1930. Lama dah kan.....

via
0 Comments
Comments

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...