Saturday, March 31, 2012

Watak Faun Dalam Pan's Labyrinth dibuat

   
Mungkn korang biasa dah tengok bagaimana watak-watak seperti Bog Mamma's dibuat,tapi pernahkah tengok watak-watak seperti Faun nie dibuat.Filem dari Sepanyol nie telah ditayangkan kat Malaysia pada 15 Mac 2007.Jom kita tengok bagaimana watak Faun dibuat.

10 Perkerjaan Yang Paling Kurang Tekanan

Kalau sebut jer pasal kerja mesti terpikirkan tekanan yang bakal terjadi kat pejabat.Betul tak?Istilah malas pada hari Ahad amat popular dikalangan kita.Tapi terdapat 10 perkerjaan yang paling kurang tekanan.Jom kita tengok apa perkerjaan tue.

10. Linguistik

Abjad-Abjad yang Menyeramkan

Apakah yang dapat dicipta dari abjad A hingga Z.Jom kita tengok.

Model Kapal Angkasa ( 33 Gambar )

Pernah tak tengok bagaimana model kapal angkasa direka?Jom kita tengok bagaimana ia dibuat.

Friday, March 30, 2012

Ukiran Arca Sebesar Lubang Jarum

Agak sukar dipercayai ia arca yang amat kecil dan mestilah amat sukar untuk dibuat. Ukiran nie adalah hasil Willard Wigan. Jom kita tengok hasil-hasil beliau.

Thursday, March 29, 2012

Melukis Komik Dengan iPad

Mungkin ada yang terfikir untuk melukis menggunakan iPad,tapi boleh ker?Sebenarnyer aku pun kurang yakin boleh melukis dengan cantik sekali melalui iPad,maklum ler ia kecil dari laptop dan keupayaan dia pun tak de la tinggi.Tapi Yoshitoshi Abe,pelukis komik dari Jepun ni membuktikan keupayaan iPad memang terbaik punya.Hanya ambil masa 4minit untuk hasilkan 1 karektor.Jom tengok.

Wednesday, March 28, 2012

Teknologi baru Amerika - untuk kebaikan atau keburukan?

Satu lagi perhasilan teknologi baru dari Amerika yang berkonsepkan obor-obor nie.Ia direka untuk berfungsi dengan menggunakan hidrogen, jadi ia tidak menggunakan apa-apa sumber kuasa.Tapi ia masih di peringkat awal penghasilan teknologi nie.Menurut diorang teknologi nie boleh digunakan untuk misi menyelamat di dalam air.Tapi bagi aku pulak,teknologi terbaik mesti laa digunakan dalam tentera kan?betul tak?Apa pun jom kita tengok hasil yang diorang buat.

Tuesday, March 27, 2012

Rekaan Peralatan Harian Yang Kreatif

Peralatan harian lebih elok jika diberi sentuhan kreatif,betul tak?Kat bawah ni terdapat gambar-gambar rekaan kreatif.Jom kita layan.

Rekabentuk Kulit Buku yang Kreatif dan Cantik

Untuk menarik seseorang untuk membeli buku bukan saja isinye patut diambil beratkan,kulit jugak patut diambil perhatian.Disini terdapat 18 rekabentuk kulit buku yang amat menarik.Jom kita tengok.

Grafik terbaik dari Jurugambar Pengiklanan Terkenal

Sebelum nie kita dah pernah tengok post bertajuk fotografi+ilustrasi+manipulasimanipulasi foto dalam iklan dan lain-lain lagi manipulasi pada gambar,sekarang kita tengok pulak hasil kreativiti jurugambar pengiklanan terkenal New York,Steve Bronstein.Setakat sekarang beliau telah menghasilkan 200 karya terbaik dalam dunia iklan.

Monday, March 26, 2012

Bumi Tanpa Penghuni

Pernah tak bayangkan bumi nie dah takder penghuni?Disini terdapat gambar-gambar yang boleh membayangkan bagaimana suasana bila bumi sudah tidak berpenghuni.

Sunday, March 25, 2012

38 fotografi terbaik dari Kane Longden

Kali nie kita tengok plak hasil karya seni fotografi dari Kane Longden yang terbaik punya.Jom kita tengok.

Gunakan Kucing untuk Iklan Memang Mencuit Hati

Bila tengok iklan-iklan yang gunakan kucing ni memang kreatif sangat,kadang-kadang terpikir apa yang tersirat dalam iklan nie tapi bila tengok jenamanyer memang terbaik lah diorang ni.Jom layan dl.

Rekaan yang Kreatif dan melucukan (41 gambar )

Jom kita tengok rekaan kreatif dan melampau nie.Layan dulu ehh......

Saturday, March 24, 2012

Rumah Inspirasi dari Alam Diseluruh Dunia

 Pasti menarikkan kalau mempunyai rumah yang di inspirasikan daripada alam,tapi ia bukan nyer murah untuk orang biasa membinanya tapi ia bukan jugak mustahil jika kreativiti seseorang tue boleh menjadikanya lebih murah.Jom kita tengok hasil-hasil senibina kreatif pembinaan rumah berinspirasikan alam.

Iklan yang boleh dibuat renungan

Sebelum nie dah ada iklan dari WWF tentang kempen selamatkan bumi, kali nia ada lagi iklan yang hampir sama tapi ini melibatkan alam sekitar dan dikeluarkan oleh pelbagai syarikat.Jom layan.....

Friday, March 23, 2012

Koleksi rekebentuk konsep jentera NASA

Kalau sebelum ni aku keluarkan post yang bertajuk teknologi sekarang juga wujud di zaman dahulu yang lebih tertumpu kepada teknologi masa lalu, sekarang kita tengok rekabentuk konsep dari NASA plak.

Teknologi sekarang juga wujud pada zaman dahulu

Seringkali kita terpegun bila melihat teknologi terkini mengenai kereta,Namun pernahkah korang bayangkan bahawa zaman dahulu idea-idea kreatif juga wujud.Walaupun ia tidaklah setanding sekarang namun dia juga idea yang hampir sama dengan ciptaan-ciptaan terkini.Jom kita tengok.

Thursday, March 22, 2012

Graviti Pelik di Barat

Gambar ini nampak seolah-olah graviti bumi dah tak stabil je kan?Sebenarnya ini cumalah muslihat fotografi yang dihasilkan oleh Romain Laurent.Bagaimana dia menghasilkan gambar sebegini?Gambar orang yang diambil beliau ini sebenarnya akan jatuh selepas gambar itu diambil.Korang faham macam mana?Secara ringkasnya Romain Laurent mengupah diorang untuk jatuh dengan sengaja untuk menghasilkan gambar ini.Jom kita layan gambar nie.

Proses membuatkan Mickey Mouse Tua

Mickey Mouse satu ketika dulu memang popular dikalangan budak-budak kat Malaysia termasuklah aku,hehehe.....Namun semakin hari semakin banyak kartun-kartun lain muncul di Malaysia termasuklah keluaran anak jati Malaysia sendiri telah membuatkan Mickey Mouse kurang dikenali budak-budak di Malaysia.Tapi mungkin kartun ini boleh dijadikan lagenda dan sekarang ia masih terdapat peminat-peminat Mickey Mouse di seluruh dunia.Tapi dapat tak bayangkan Mickey Mouse sudah tua?Jom kita tengok bagaimana membuatkan Mickey Mouse tua.

Kreativiti Atas Baju ( 60 Gambar )

Sekarang banyak wujudnya perniagaan jualan t-shirt melalui internet,malah banyak juga kursus-kursus untuk melahirkan usahawan perniagaan t-shirt.Namun begitu apa yang membuatkan orang tertarik untuk membeli t-shirt adalah design pada baju itu.Design pada baju memainkan peranan penting pada perniagaan t-shirt,malah ada juga laman web penjualan t-shirt membuka peluang kepada orang awam untuk design dan upload kan ke web diorang,diorang akan bayar mengikut bilangan pelanggan yang membeli.Kalau korang berminat cuma lawati rekatee.com.Sekarang kita tengok dulu design baju yang amat menarik untuk dijadikan panduan untuk korang.

Wednesday, March 21, 2012

Gambar Invisible Man yang Nyata

Adakah Invisible Man betul-betul wujud?Ini cumalah muslihat fotografi.Bagaimana gambar ini dibuat?Cuba fikir sejenak dan komen kat bawah yer?

Taman Syurga yang Menakjubkan

Taman syurga adalah istilah untuk taman yang besar dan cantik.Ia sesuatu yang pasti kita impikan ada di rumah kita namun atas kepadatan penduduk dan kenaikan harga tanah sekarang amat sukar untuk nampak taman sebegini.Apa pun kita tengok dulu taman-taman yang cantik ini.

Betulkah Ini Kek?

Seperti tak percaya yang ini betul-betul kek.Hasil-hasil kek ni telah dibuat oleh pembuat manisan Sylvia

Rumah Flintstones Untuk Dijual (3.5 Juta)

Jika korang merupakan peminat citer kartun Flintstones, adakah korang akan beli rumah yang menyerupai rumah dalam cerita tersebut?Harganya mencecah 3.5 juta dolar.Kelebihan yang ada pada rumah nie adalah permandangan menghadap laut dan pergunungan dan mempunyai bilik wain bawah tanah tersendiri.Tetapi kekurangan yang sangat nyata pada rumah ni adalah hanya mempunyai 1 bilik tidur sahaja dan 2 bilik air.

Tuesday, March 20, 2012

Lukisan Watak-Watak Yang Power dan Mencuit Hati

Watak amat penting dalam sesuatu cerita,namun untuk mencipta watak bukan sesuatu yang mudah.Korang rasa macam mana bila tengok hasil lukisan kali nie?Bagi aku laa....perhh,teruja betul.Nak tahu kenapa?Sebab  lukisan ini dihasilkan melalui Adobe Photoshop dengan menggunakan drawing tablet atau drawing pad.Tapi kat negara diorang mungkin ada lagi laa peralatan yang lebih canggih.Mungkin ada sesetengah dari kita tak tahu apa bendanya drawing pad tu kan?Seperti juga melukis menggunakan pensel dan berus,melukis dengan menggunakan drawing pad juga juga menggunakan kemahiran yang sama cuma kelebihan menggunakan drawing pad adalah mudah memadam kesilapan dan lukisan tidak kotor.Berbalik kepada kenapa aku teruja bila tengok lukisan nie,sebab aku juga teringin untuk mencapai hasil seperti diorang ni buat.Aku tiada guru untuk belajar,so dengan mengkaji dan mencabar diri dapat menghasilkan kualiti yang baik.Betul tak pendapat aku?Ini pendapat aku laa....Apa pun kita layan dulu yer lukisan ni dan jangan lupa komen kat bawah yer.sama-sama kita berkongsi pendapat.

Idea Hiasan Dalam Rumah Terbaik

Kepada yan mempunyai rumah atau idamkan rumah impian pasti impikan hiasan dalaman yang boleh tetamu memuji rumah korang kan?Di sini dikumpulkan pelbagai jenis hiasan dalaman yang terbaik untuk korang rujuk.Jom kita tengok dan jangan lupa komen yer?

40 Sudut Stereografik pada Fotografi

Kalau sebelum ni kita dah tengok sudut pada tangga, tapi kali ni kita tengok pula sudut yang lebih luas dalam fotografi iaitu konsep sudut lebar fotografi.Adakah korang pernah cuba untuk mengasilkan

25 Contoh Terbaik Brochures dan Flyers Design


Seperti yang anda tahu,brochure dan Flyers amat popular dalam bidang percetakan.Setiap rekabentuk brochure dan flyer perlulah menawan hati setiap orang yang melihatnya,oleh itu seorang designer

Monday, March 19, 2012

Koleksi lukisan kereta kebal

Kalau sebelum ini kita dah tengok gambar gambar binatang yang telitilukisan jalanan dan lain-lain gaya lukisan tapi kali ni kita tengok koleksi-koleksi lukisan kereta kebal.Jom kita tengok.

Rekaan kreatif dan pelik pada kasut tinggi

Jom kita tengok hasil-hasil kreativiti kobi Levi.

Panduan Fotografi -Tangga

Seringkali seorang jurugambar mencari sesuatu tempat yang bagus atau latar belakang yang cantik untuk sesuatu pergambaran, namun pernahkah anda terfikirkan tempat yang bernama tangga?Tangga merupakan tempat yang boleh menarik penonton untuk tertanya-tanya kemana hala tuju sesebuah gambar itu.

Sunday, March 18, 2012

35 Contoh Tipografi Untuk Rujukan Pereka Bentuk


Kali ini kita tengok kreativiti dalam tipografi pulak yer.Tipografi atau boleh juga ditafsirkan sebagai teknik atau seni mengatur huruf menggunakan gabungan bentuk huruf cetak,saiz ketebalan dan lain-lain untuk

Lukisan binatang yang amat teliti

Lukisan yang amat teliti ini dihasilkan oleh George Boorujy.Setiap lukisan memerlukan beliau untuk

Motosikal bergaya tentera bandar

 Seperti yang kita tahu jenama Diesel dan Ducati telah membuat perkongsian dalam menaja pasukan Ducati MotoGP pada tahun lepas.Kini dua jenama besar ini

Lampu Page by Page yang kreatif

Direkabentuk oleh Connect Design, ia boleh digunakan dengan menyambungkan ke komputer,laptop atau USB.Dengam menggunakan 5V LED, lampu ini juga berfungsi sebagai

Fotografi Bawah Air

Tidak seperti gambar-gambar biasa,fotografi bawah air amat sukar bagi orang yang tidak biasa dengan keadaan ini ditambah pula

Gambar Iron Man Yang Berjaya Ditangkap Paparazzi

Dapatkah anda bayangkan superhero anda bersantai atau hidup seperti orang biasa?Jom kita tengok apa yang terjadi.

Saturday, March 17, 2012

Kedai Roti Paling Kreatif Didunia

Apakah yang anda harapkan dari sebuah kedai roti?Sebuah kedai roti selalu mengharapkan kedai itu mendapat perhatian daripada pelanggannya tapi selain keenakkan rasa roti,terdapat banyak kelebihan untuk menarik pelanggan.Disini akan disenaraikan kedai yang paling kreatif di dunia,namun kita akan lebihkan kepada rekabentuk kedai.Jom kita tengok.

Giler Kreatif Orang Asia(Part 1) - 35 Gambar

Disini kita lihat giler nye orang asia untuk berkreatif....bukan kreatif giler tau,giler kreatif.

Fotografi ditambah Ilustrasi dan ditambah Manipulasi (89 Gambar)

Hasil kreativiti yang mengagumkan ini adalah hasil dari Dmitry Maximov.Hasil gabungan fotografi,manipulasi dan ilustrasi kartun dengan mengikut ton warna dan bayang yang seolah-olah realiti.Jom kita tengok.

Fotografi Kreatif dari Billy Bonkers

Kali ini kita tengok pula hasil fotografi dengan kreativiti manipulasi dari Billy Bonkers.Beliau merupakan jurugambar yang berkebolehan dalam menyunting dan manipulasi gambar.Bagi beliau tiada sempadan untuk berkreativiti dalam bidang ini.

Friday, March 16, 2012

Rumah dalam botol kaca


Dengan nisbah 1:43 adakah anda mampu untuk mencipta model seperti ini?Sesuatu yang amat menakjubkan ini telah dibuat oleh

Bowling yang ngeri

Tidak seperti dulu,bola bowling sekarang telah dikeluarkan dengan pelbagai corak.Namun pernahkah anda terpikir untuk membaling bola bowling yang menyerupai kepala manusia.Jom kita tengok bola-bola bowling yang agak ngeri.

Ukiran buah dari seorang jurugambar

Ilian Iliev merupakan seorang jurugambar makanan dari Manchester,UK.Jom kita tengok hasil seni seorang jurugambar yang menghabiskan masa 10 tahun untuk menguasai bidang menghias makanan ini.

Luxury Elegent hasil kreativiti 2 pelajar

Ia merupakan konsep kapal layar mewah yang diberi nama Luxury Elegent hasil rekaan Simone Madella dan Berselli Lorenzo yang merupakan pelajar dari Itali. Semasa Anugerah Rekabentuk Millenium Yacht (MYDA),konsep rekabentuk ini telah menerima penghargaan istimewa dalam kategori 'Profesional Muda'.Jom kita tengok hasil dari 2 orang pelajar ini.

Thursday, March 15, 2012

Photografi dari Cole Rise

Sekali pandang gamabar ini seolah-olah manusia boleh terapung je kan?Inilah kelebihan yang cuba diketengahkan oleh Cole Rise.Setiap gambar yang diambil menampakkan keunikan gaya dan cara pergambaran itu.Jom kita tengok hasil-hasil beliau.

33 Tempat-tempat paling cantik dibumi

Disini dikumpulkan gambar-gambar tempat paling cantik didunia.Jom kita tengok.

Peugeot DL122 untuk orang bandar

Peugeot baru-baru nie telah mengeluarkan basikal bandar 'DL122' yang menawarkan rekabentuk yang kreatif dan inovatif.Mengikut peredaran masa yang banyak menggunakan laptop bagi pekerja dan juga pelajar di bandar, basikal ini dicipta dengan rekabentuk yang memberi ruang menyimpan laptop atau lain2 barang di tengah2 antara dua lutut dan kemudahan untuk memegang barang supaya tidak terjatuh.kedudukan petak meletak barang ini juga adalah kedudkan yang strategik yang tidak akan menjejaskan keseimbangan basikal.

Projek Iconatomy

George Chamoun dari Sweden memutuskan untuk menggunakan ikon filem dari dua era yang berbeza untuk untuk mecipta imej-imej yang menakjubkan.Projek menghasilkan imej2 ini dipanggil Iconatomy yang berasal dari perkataan "Icon" dan 'Anatomy".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...